Met Emotion Analytics de succesratio van je hypotheses verhogen | Braingineers - Neuromarketing insights
16309
post-template-default,single,single-post,postid-16309,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Met Emotion Analytics de succesratio van je hypotheses verhogen

Bij Booking.com mislukken 9 van de 10 A/B tests. Bij uw bedrijf zal dat getal anders liggen, maar het laaghangende fruit is inmiddels van de boom gevallen en ligt waarschijnlijk ergens te rotten. Wanneer je regelmatig A/B-test zal je merken dat het moeilijk is om succesvolle A/B tests op te zetten op basis van data- en expertise-gebaseerde hypotheses. Daarom is het belangrijk om niet alleen te focussen op méér A/B testen uit te voeren, maar op het verhogen van het percentage succesvolle hypotheses.

9/10 Tests mislukken
Booking.com heeft met hun hoofdkantoor in Amsterdam meer dan 13.000 werknemers die 1,2 miljoen kamers per dag verhuren. Ze zijn uitgegroeid tot een van de grootste online hotelboekingssites van de wereld. Ze zijn namelijk niet alleen heel erg goed in het verhuren van hotelkamers, maar ook in A/B testen. Evercore Equity Research stelt zelfs dat “het gebruik van A/B testen door Booking.com leidt tot hogere conversies over het gehele platform dat resulteert in 2 tot 3 keer het gemiddelde van de gehele industrie”. Hun motto is dan ook “Als het getest kan worden, test het”.

Hun teams zijn daarom ingesteld op het onderzoeken van data, creëren van hypotheses, designen en het uitvoeren van A/B testen. Dit proces is herkenbaar voor veel bedrijven die hun eigen CRO flow opgezet hebben. Er wordt gebruik gemaakt van tools als Google Analytics of Snowplow om inzichtelijk te krijgen waar de meeste bezoekers zich bevinden in de website en hoe zij zich begeven naar de check-out. Dit geeft meestal een indicatie van waar men uitvalt in een salesfunnel en waar de problemen kunnen zitten.

Daarna worden tools als Hotjar ingezet om op pagina-niveau inzichtelijk te maken waar men kijkt, klikt of feedback op geeft. Op basis van de tools worden hypotheses opgezet voor optimalisatie van die pagina’s, met het doel om een hogere CTR of conversie te realiseren.

Afbeelding 1

Het resultaat: x van 10 testen mislukt, waarbij Booking.com dit op 9 van 10 testen zit. En de grootste frustratie is dat ze niet weten waaróm dit komt. Ligt het aan het slechte design, is het idee slecht of is de implementatie slecht? De tools geven inzicht in het ‘hoe’ en ‘wat’ over het gedrag van bezoeker, maar het is hun grootste frustratie en uitdaging om te pinpointen waarom de ene hypothese niet slaagt en de andere wél. Klinkt herkenbaar?

User research
“Om die reden is het belangrijk om je research budget niet alleen maar besteedt aan het opzetten van een A/B testing framework, maar ook aan user research” roept Booking. User research wordt meer een input voor het genereren van hypotheses dan de output van een product development proces. Neem een hypothese of groep van hypothese in een user test en je bouwt data en inzichten op die je iets vertellen over waarom sommige hypotheses het wél redden en sommige niet. En dáárna wordt pas de hypothese getest met een A/B-test. Uiteindelijk worden hierdoor de eindklanten de drivers van het product en gaat het product zich vormen door kleine stappen te nemen en regelmatige user tests uit te voeren.

Element-niveau emotion analytics
Het blijft echter moeilijk om met traditionele methoden de ‘waarom’ te achterhalen van onbewust gedrag. Bezoekers landen op je website, bekijken producten, bereiken soms de check-out en verlaten de website. En dat binnen 1 á 2 minuten. In traditionele usability tests is het moeilijk na te bootsen en geven participanten bewust feedback over dingen die ze thuis onbewust zouden uitvoeren. Iets waar mensen simpelweg niet goed in zijn.

Transavia heeft als einddoel van een CRO process om meer omzet te realiseren, betere resultaten en meer tevreden klanten door relevant te zijn. Ze hebben hierdoor de focus gelegd op neuro usability research om op element-niveau de ‘waarom’-vraag te beantwoord te krijgen.

Afbeelding 2
Exponentiële groei

Door op element niveau inzicht te krijgen vanuit kwalitatief onderzoek is het mogelijk om een hogere ratio succesvolle hypotheses op te stellen omdat hier A. op een element niveau wordt gekeken naar gedrag van de participanten en B. dit op onbewust niveau gebeurd met behulp van EEG en eye tracking. Deze emotion analytics gecombineerd met data analytics geeft een veel solidere basis voor hypothese-generatie en zorgt daardoor voor een verhoging van het aantal succesvolle A/B-tests. Daarnaast is het mogelijk om de emotionele beleving van de bezoekers als KPI te benoemen voor het online platform.

Zoals Transavia uitlegt vragen ze gebruikers om een specifieke taak uit te voeren op een website terwijl ze een EEG headset ophebben. “We kunnen dan hun hersenactiviteiten meten terwijl ze onze site doorlopen of bepaalde functies uitproberen. Dit vertelt ons niet alleen of de bezoeker zal converteren, maar ook op welke manier. We kunnen dus heel agressief zijn en ze laten converteren maar ze achterlaten met een slecht gevoel. En dat is iets wat we niet willen.”
Het ziet er als volgt uit voor mobile:

Uiteindelijk lijkt het standaard toevoegen van deze stap in de CRO-processen te leiden tot succesvollere hypotheses en dus een sterkere groei in conversie door middel van A/B testen. Wanneer je tooling goed zit qua A/B-testen en data analytics is het toevoegen van emotion analytics dus een goede volgende stap.

Meer en meer focus op user research bij bedrijven zorgt ervoor dat naast KPI’s als conversie, ook de online beleving getracked en geoptimaliseerd wordt. Zoals Transavia in de video ook uitlegt willen ze de klant niet met een slecht gevoel achterlaten terwijl ze wel converteren. Bij sites als Booking.com zal de nadruk veel meer op conversie liggen, maar kan dit wel effect hebben op de beleving en dus bijv. retentie.

Nieuwe methoden als emotion analytics op gebied van online maken het mogelijk om een belangrijke deur te openen in het optimaliseren van het CRO proces. Deze tools zijn snel met resultaten en bieden wetenschappelijke inzichten op onbewuste beleving, iets wat tot nu toe niet mogelijk was. Deze nieuwe technieken zullen zich door blijven ontwikkelen naarmate er betere EEG-headsets, eye trackers, emotie-algoritmes, gezichtsherkenningssoftware en meer op de markt zullen komen. Hiermee lijkt het mogelijk om de ontwikkelingen op gebied van online naar een hoger niveau te tillen door emoties mee te nemen in bedrijfsdoelstellingen en ben ik benieuwd wat de toekomst ons zal brengen.

Meer inspiratie?

Wat is Neuro-usability precies? https://vimeo.com/181652228