De emotie van een individu kan onbewust invloed hebben op hun beslissingen.

Affect Heuristic
Onderzoek vertelt ons dat mensen in een positieve mindset een grotere kans hebben om potentiele risico’s lager in te schatten, and zijn daarom eerder te overtuigen om nieuwe dingen te proberen. Andersom, als een individu in een negatieve mindset is, is het omgekeerde waar: ze evalueren risico’s als groter en zijn daarom meer conservatief met het maken van keuzes.

Hoe pas je dit toe?
Dit effect suggereert dat nieuwe klanten eerder een aankoop zullen doen wanneer ze in een positieve mindset zijn. Methoden om een positieve mindset te beïnvloeden bij je bezoekers in het aankoopproces zijn:

  • Zorg dat de website geen frustratie opwekt door fouten in designs.
  • Mensen zijn geprogrammeerd om emoties van anderen te kopiëren, dus wanneer je foto’s van lachende of blije mensen toevoegt aan je website (vooral als je product ook in de foto wordt afgebeeld), zul je positieve gevoelens kunnen opwekken. Dit zal de perceptie van risico’s verlagen en is de kans op een aankoop groter.
Neuro usability #44 Example 1

Tours&Tickets gebruikt dit effect door het tonen van lachende klanten.