Mensen waarderen een product meer als ze een rol hebben gespeeld in het creatie-proces

“Het IKEA effect creëert een sterkere band tussen gebruiker en product. De moeite die mensen erin steken om het product te maken, zal omvormen tot liefde voor dat product. De subjectieve waarde zal hoger zijn in vergelijking met een product wat helemaal geen moeite heeft gekost.”
– ‘Nikolov, 2017’

Het IKEA effect is een cognitieve bias die verklaart hoe consumenten een buiten proportionele hoge waarde geven aan producten waaraan ze hebben meegewerkt of deels zelf hebben ontwikkeld. Naast het feit dat mensen blijer zijn met op maat gemaakte producten, zijn ze ook meer betrokken bij het bedrijf, komen ze vaker terug op de website en laten ze een hogere merkloyaliteit zien.

Hoe pas je dit toe?

  • Geef bezoekers de optie om producten te customizen. Al is het iets heel kleins.
  • Geef bezoekers de mogelijkheid om hun online beleving te customizen.
  • Houdt een goede balans tussen moeite en het maatwerk.

Twee voorbeelden van website waar je je eigen product kan ‘maken’:

neuro usability ikea effect 19 example